INDIAN POLITY TEST-2

By SJ ACADEMY  |  23:40:00 No comments

INDIAN POLITY TEST-2

1. Consider the following with reference to the provisions of ‘Government of India Act, 1935:   
1. Establishment of an all –Indian Federation   
2. Provincial autonomy, with a Government responsible to an elected legislature
3. Redistribution of provinces and the creation of two new provinces
Which of these were embodied in the Government of India Act, 1935?
(a) 1, 2 and 3
                             
(b) 1 and 2                                      
(c) 2 and 3                                         
(d) 1 and 3
Ans: (b) 1 and 2 
2. Members of Constituent Assembly were:     
(a) Elected by provincial assemblies                           
(b) Elected directly by the people                              
(c) Nominated by government 
(d) Represented only by the princely state
Ans: (a) Elected by provincial assemblies 
3. Match List –I with List –II and select  correct answer from the codes given below the lists__     
List –I                                                      List –II
(Forms of Government)                        (Principles)
A.      Presidential System                      1. Separation of powers
B.      Parliamentary System                   2. Close relationship between executive and legislature
C.      Federal System                               3. Division of power
D.      Unitary System                              4. Concentration of power 
Code : A           B           C             D
   (a)     1            2            3              4
   (b)     2            1            3              4
   (c)     2            1            4              3
   (d)     1            2            4              3
4. The idea of including the Emergency provisions in the Constitution of India has been borrowed from the__    
(a) Constitution of Canada     
(b) Weimar Constitution of Germany              
(c) Constitution of Ireland               
(d) Constitution of USA
Ans: (b) Weimar Constitution of Germany 
5. The Preamble of our Constitution reads India as__    
(a) Soverign, Socialist, Secular, Democratic Republic                                    
(b) Sovereign, Democratic, Socialist, Secular Republic
(c) Socialist, Sovereign,  Democratic ,Secular, Socialist Republic                 
(d) Democratic, Sovereign, Secular, Socialist Republic
Ans: (a) Soverign, Socialist, Secular, Democratic Republic 
6. Consider the following statements with reference to the provisions of Morley –Minto Reforms Act in the 
Colonial India:
1. The Morley –Minto Reforms Act raised the number of additional number of the Central Legislature
2. It introduced the principle of communal representation in the Legislature
3. It empowered the Legislation to discuss the budget and to move resolutions on it
Which of these statements are correct?
(a)1 and 2                                     
(b) 2 and 3                                     
(c) 1,2 and 3                                        
(d) 1 and 3
Ans: (c) 1,2 and 3
7. During which of the following periods did the Constituent Assembly deliberate upon and finalized the 
Constitution of India?     
(a) November, 1946-November, 1949                
(b) November, 1947-November, 1949               
(c) December, 1946- November, 1949
(d) December, 1947- November, 1949
Ans: (c) December, 1946- November, 1949
8. What is Gandhi’s definition of ‘Ram Raj’?    
(a) Sovereignty of the people based on pure moral authority  
(b) The rule as it was during the time of Rama 
(c) The greatest good of all                                 
(d) The absolute power concentrated in the hands of a king
Ans: (a) Sovereignty of the people based on pure moral authority   
9. Match List –I (Provision of the Constitution of India) with List-II (Source) and select the correct answer using the codes given below the lists__ 
List –I                                                                   List –II
A.      Directive Principles                                   1. Constitution of Ireland
B.      Emergency Power of the President          2. Constitution of Germany
C.      The Union-state Relations                        3. Constitution of Canada
D.      Amendments of the Constitution            4. Constitution of South Africa
Code:  A           B            C             D
 (a)       1             2             3             4
 (b)       2             1             3             4
  (c)       2            1             4              3
  (d)       1             2            4              3
Ans:  (a)       1             2             3             4
10. The Preamble of the India Constitution adopted on 26th November, 1949 did not include the terms__       
(a) Socialist                                 
(b) Secular                                               
(c) Integrity                                      
(d) Republic
Select the correct answer from the codes given below
Codes;
(a)1, 2 and 3                                 
(b) 2, 3 and 4                                         
(c) 1, 2 and 4                                      
(d) 3 and 4
Ans: (a)1, 2 and 3
11. The Government of India Act, 1935 was based on:    
(a) the principle of federation and parliamentary system          
(b) the principles of succession of the British Indian provinces
(c) acceptance of the idea of a Constituent Assembly to draft a constitution
Ans: (a) the principle of federation and parliamentary system
12. What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India?     
(a) The resolution of India National Congress         
(b) The Cabinet Mission Plan, 1946             
(c) The Indian Independence Act, 1947
(d) The resolution of the Provincial /State legislature of the Dominion of India
Ans: (b) The Cabinet Mission Plan, 1946 
13. Who among the following gave the following statement about the Indian Constitution?       
(a) B.R. Ambedkar                
(b) M.V Pylee                                          
(c) Alexanderowicz                          
(d) K.C. Wheare
Ans: (c) Alexanderowicz  
14. For which one of the following judgments of Supreme Court of India, the Kesavananda Bharti Vs State of 
India case is considered a landmark?     
(a) The religion cannot be mobilized for political ends 
(b) Abolishing untouchability from the country
(c) Right to life and liberty cannot be suspended under any circumstance
(d) The basic structure of the Constitution, as defined in the Preamble, cannot be changed
Ans: (d) The basic structure of the Constitution, as defined in the Preamble, cannot be changed
15. Assertion (A) : The Government of India Act of India of 1858 transferred the governance India from the 
East India company to the Crown. 
Reason (R): The East India Company was unwilling to administer India any more.
Codes :
(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A.          
(b) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false                          
(d) A is false but R is true
Ans: (c) A is true but R is false   
16. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?      
(a) Jawahar Lal Nehru                    
(b) B.R. Ambedkar                         
(c) B.N. Rau                                       
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (a) Jawahar Lal Nehru   
17. Who called Indian Federalism as the Co-operative Federalism?      
(a) G. Austin                         
(b) K.C. Wheare                            
(c) Sir Ivor Jennings                         
(d) D.D. Basu
Ans: (a) G. Austin  
18. Which of the following is correct?       
(a) Social equality is not guaranteed in our constitution                            
(b) Social equality already existed in our country
(c) Social equality is guaranteed in our Constitution                                  
(d) None of the above
Ans: (c) Social equality is guaranteed in our Constitution   
19. Consider the following statements:
The Regulating Act of 1773 was passed by the British Parliament in order to:
1.  Establish parliamentary control over the administration of the East India Company’s territory in India
2.  Make the Governor of Bengal as the Governor General of Bengal    
3.  End of dual system of administration in India
Which of these statements are correct?
(a)  1, 2 and 3                      
(b) 1 and 2                        
(c) 2 and 3                            
(d) 1 and 3
Ans: (a)  1, 2 and 3 
20. How many members were initially there in the Constituent Assembly of India?      
(a) 300                                              
(b) 304                                              
(c) 308                                                
(d) 310
Ans: (a) 300  
21. Which o the following exercised the most profound influence in farming the Indian Constitution?     
(a) British Constitution                     
(b) US Constitution                     
(c) Irish Constitution          
(d) The government of India Act, 1935
Ans: (d) The government of India Act, 1935
22. The number members included in the Constitution Drafting Committee was:      
(a) Sven                                         
(b) Nine                                           
(c) Eleven                                           
(d) Thirteen
Ans: (a) Sven 
23. Which of the following statements about the federal system in India are correct?       
(a) The Constitution introduces a federal system as the basic structure of Government.       
(b) There is a strong admixture of a unitary bias.       
(c) Both the Union and State Legislature are sovereign.       
(d) The legislative, financial and judicial powers have been divided between the Union and its units.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) Only a                             
(b) a and b only                                    
(c) a, b and c only                                
(d) All of these
Ans: (b) a and b only
24. The word ‘Secularism’ was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by__      
(a) 25th Amendment                           
(b) 42nd Amendment                         
(c) 44th Amendment                           
(d) 52nd Amendment
Ans: (b) 42nd Amendment 
25. The instrument of instructions contained in the Government of India Act, 1935 has been incorporated in the Constitution of India in the  year 1950 as-
(a)  Fundamental Rights          
(b) Directive Principles of the State Policy            
(c) Fundamental Duties     
(d) Emergency Provisions
Ans: (d) Emergency Provisions
26. Which was not a member of Cabinet Mission?      
(a) Pathic Lwrance                    
(b) Stafford Cripps                       
(c) A.V. Alexander                            
(d) John Simon
Ans: (d) John Simon 
27. Deferment of adult franchise for fifteen years was advocated in Constituent Assembly by:      
(a) Dr. Rajendra Prasad                   
(b) Jawahar Lal Nehru                    
(c) Maulana Azad                            
(d) Dr. Bhim Rao Ambedkar
Ans: (c) Maulana Azad  
28. Where was the concept of written constitution first born?       
(a) France                             
(b) USA                                        
(c) Britain                                         
(d) Switzerland
Ans: (b) USA  
29. Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words__ ‘Socialist’ and ‘Secular’ in 
the preamble?     
(a) 28th                                   
(b) 40th                                          
(c) 42nd                                        
(d) 52nd
Ans: (c) 42nd  
30. In the Federation under the Act of 1935 residuary powers were given to he:      
(a) Federal Legislature               
(b) Provincial Legislature           
(c) Governor General                 
(d) Provincial Governor 
Ans: (c) Governor General  

CLICK HERE TO DOWNLOAD
ANSWER KEY
1.B
2.A
3.A
4.B
5.A
6.C
7.C
8.A
9.A
10.A
11.A
12.B
13.C
14.D
15.C
16.A
17.A
18.C
19.A
20.A
21.D
22.A
23.B
24.B
25.D
26.D
27.C
28.B
29.C
30.C




0 comments:

TOP