INDIAN POLITY TEST-11

By SJ ACADEMY  |  03:42:00 No comments

FUNDAMENTAL RIGHTS-2


1. Point out which from the following is NOT a right enumerated in the Constitution of India but has been 
     articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right__    
(a) Right to privacy                  
(b) Equality before law          
(c) Abolition of untouchability         
(d) Right to form association or union
Ans: (a) Right to privacy 

2. Which of the following is correct?      
(a) The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India
(b) The Government of India Ac, 1935 referred to Fundamental Rights
(c) The August Offer, 1940 included the Fundamental Rights
(d) The Cripps Mission, 1942 referred to Fundamental Rights
Ans: (a) The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the 
Constitution of India
3. Match List –I (Article of the Constitution of India) with List –II (Provisions ) and select the correct answer 
using the codes given below the lists__  
List – I                               List –II
A.  Article 14                    1. The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection 
                                                  of laws within the territory of India
B. Article 15                     2. The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, 
                                                  race, caste, sex, place of birth or any f them
C. Article 16                      3. There shall be equality of opportunity for all citizens in matters relating to employment 
                                                  or appointment to any office under the sate
D. Article 17                     4. Untouchability is abolished and practice in any form is forbidden
Code :  A      B         C          D
(a)         1       2          3          4
(b)         2       1          3          4
(c)         4       3          2          1
(d)         4       3          1          2
Ans: (a)1       2          3          4
4. Under the provisions of Right to Freedom of religion are included:
I. Right to propagate religion                                 
II. Right to the Sikhs to wear and carry ‘Kripan’III. Right of the state to legislate for social reforms        
IV. Right of religious bodies to secure conversion of people to their own faith
      Select the correct answer from the code given below:
(a) I, II and III                        
(b) II, III, and IV                               
(c) III and IV                                 
(d) All of these
Ans: (a) I, II and III   
5. Civil equality implies___      
(a) Equality before law            
(b) Equality of opportunity                
(c) Equal distribution of wealth
(d) Equal right to participate in the affairs of the State
Ans: (a) Equality before law
6. Consider the following statements:      
(a) The Article 20 of the Constitution of India state that no person can be convicted for any office expect 
      for the violation of law in force at the time of the commission of the act charged as an offence.
(b) The Article 21 of the Constitution of India state that no person shall be deprived of his life and personal 
       liberty except according to procedure established by law.
       Which of the these statements is /are correct?
(a)1 only                            
(b) 2 only                                 
(c) Both 1 and 2                                   
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2
7. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul of the constitution’?       
(a) Right to freedom of religion      
(b) Right to property             
(c) Right to equality                       
(d) Right to constitutional remedies
Ans: (d) Right to constitutional remedies
8. Right to Education Act (2002) was introduced to help which of the following groups of society?       
(a) Children of the age of 6 to 14 years          
(b) College going teenagers             
(c) All adults who could not get formal education
(d) Those who are interested in technical education                                                
(e) Female students studying senior secondary school
Ans: (a) Children of the age of 6 to 14 years  
9. Which of the following rights is NOT granted by the Constitution of India at present as a fundamental right?       
(a) Right to equality                  
(b) Right to freedom                    
(c) Right to property                         
(d) Right against exploitation
Ans: (c) Right to property   
10. Indian Constitution has given some liberties to its citizens. which of the following is NOT true about it. 
Citizen is free to the liberty of…..      
(a) His expression and speech                                                                  
(b) to gather peacefully without arms 
(c) to purchase land and property in any part of the country                   
(d) to form association or unions        
(e) to do business in any trades in the list prepared by Indian Government
Ans: (e) to do business in any trades in the list prepared by Indian Government
11. Which one of the following can not be suspended or restricted even during national emergency?        
(a) Right to reside and settle in any part of the country                           
(b) Right to life and personal liberty right
(c) Right to move freely throughout the territory of India                       
(d) Right to carry on any profession or business
Ans: (b) Right to life and personal liberty right
12. The Writ Habeas Corpus is available for___        
(a) Directing any person, corporation or inferior court to do some particular thing
(b) The purpose of releasing from illegal custody, persons unlawfully detained
(c) Direction of Supreme Court to an inferior court to send the records of the pending case
(d) Directing the lower court to stop proceedings by a higher court
Ans: (b) The purpose of releasing from illegal custody, persons unlawfully detained
13. Which of the following is a bulwark of personal freedom?     
(a) Mandamus                             
(b) Habeas Corpus                                
(c) Quo Warranto                                    
(d) certiorari
Ans: (b) Habeas Corpus   
14. Which of the following is /are instance(s) of violation of human rights?       
(a) A person was detained by he security forces while going for casting vote in Parliamentary Election.
(b) A civilian was killed by the army while undertaking combing operation.
       Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only                                   
(b) 2 only                                             
(c) Both 1 and 2                                      
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2 
15. Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21 A providing Right to Education in the Constitution?      
(a) 86th Amendment               
(b) 87th Amendment                 
(c) 88th Amendment             
(d) 89th Amendment
Ans: (a) 86th Amendment  
16. Match List –I (Article of the Constitution) with List –II (Provisions) and select the correct answer using 
the codes given below the lists_
List –I                         List –II
A. Article 16(2)          1. No person can be discriminated against in the matter of public appointment on the 
                                           ground of race, religion or caste
B. Article 29 (2)         2. No citizens shall be denied admission into any educational institution maintained by 
                                            the State, or receiving State aid, on grounds of religion, race, caste, language or any of them
C. Article 30 (1)         3. All minorities whether based on religion or languages shall have to establish and 
                                           administer educational institution of their choice
D. Article 31 (1)          4. No person shall be deprived of his property save by authority of law
Codes:    A       B         C         D
   (a)         1        2          3         4
    (b)        1        2          4         3
    (c)         4         3         2         1
    (d)         4         3         1         2
Ans:   (a)  1        2          3         4
17. ‘Right to Equality’ finds a place in the Constitution under___      
(a) Article 13                                
(b) Article 14                                    
(c) Article 15                                  
(d) Article 16
     Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 2                                     
(b) 1, 2 and 3                                    
(c) 2, 3 and 4                                   
(d) All of these
Ans: (c) 2, 3 and 4 
18. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are:      
(a) Article 13 to Article 17           
(b) Article 14 to Article 18               
(c) Article 15 to Article 19             
(d) Article 16 to Article 20
Ans: (b) Article 14 to Article 18
19. Which Constitutional Amendment deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights?       
(a) 42nd Amendment                    
(b) 43rd Amendment                         
(c) 44th Amendment                        
(d) 62nd Amendment
Ans: (c) 44th Amendment
20. Which one of the following subjects comes under the common jurisdiction of the Supreme Court and 
the High Court?      
(a) Mutual disputes among States                   
(b) Dispute between Centre and State                 
(c) Protection of the Fundamental Rights
(d) Protection from the violation of the Constitution
Ans: (c) Protection of the Fundamental Rights

 CLICK HERE TO DOWNLOAD

ANSWER KEY
1.A
2.A
3.A
4.A
5.A
6.C
7.D
8.A
9.C
10.E
11.B
12.B
13.B
14.C
15.A
16.A
17.C
18.B
19.C
20.C




0 comments:

TOP