INDIAN POLITY TEST-12

By SJ ACADEMY  |  21:03:00 No comments

DIRECTIVE PRINCIPLES OF STATE POLICY


1. Panchyati Raj System in India is laid down under __    
(a) Fundamental Rights        
(b) Fundamental Duties             
(c)Directive Principles of State Policy            
(d) Election Commission Act
Ans: (c)Directive Principles of State Policy 

2. Consider the following provisions under the Directive Principles of State Policy as enshrined in the 
     Constitution of India:
(a) Security for citizens of India a uniform civil code                                               
(b) Organizing village Panchayats    
(c) Promoting cottage industries in rural areas            
(d) Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities
      Which of the above are the Gandhi an Principles that are reflected in the Directive Principles of State Policy?   
(a)1, 2 and 4 only                           
(b) 2 and 3 only                                      
(c) 1, 3 and 4 only                                  
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b) 2 and 3 only    
3. Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution:       
(a) The Preamble               
(b) The Fundamental Rights          
(c) The Directive Principles of State Policy      
(d) The Seventh Schedule
Ans: (c) The Directive Principles of State Policy 
4. ‘Equal pay for equal work’ has been ensured in the Indian Constitution as one of the__
(a) Fundamental Rights              
(b) Directive Principles of State Policy            
(c) Fundamental Duties           
(d) Economic Rights
Ans: (b) Directive Principles of State Policy 
5. Under the Directive Principles of State Policy, up to what age of children they are expected to be provided 
free and compulsory education?      
(a) 14 years                                    
(b) 15 years                                         
(c) 16 years                                                 
(d) 18 years
Ans: (a) 14 years 
6. Which of the following are stated as Directive Principles of State Policy by Article 51 of the 
    Constitution of India?
    The State shall endevaour to
(a) Promote international peace and security   
(b) Maintain just and honorable relation between nations
(c) Encourage settlement of international disputes by arbitration
      Select the correct answer using the code given below___
(a)1 and 2 only                            
(b) 1 and 3 only                                  
(c) 2 and 3 only                                          
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d) 1, 2 and 3
7. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy?       
(a) Equal pay for equal work                  
(b) Provision of free legal aid and advice            
(c) Prohibition of the slaughter of cows
(d) Protection of the moments of historical importance  
Ans: (b) Provision of free legal aid and advice  
8. The Concept of ‘Welfare State’ is included in which part of the Indian Constitution?        
(a) Preamble of the Constitution             
(b) The Fundamental Rights                               
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Fundamental Duties
Ans: (c) The Directive Principles of State Policy
9. Which one of the following Articles of the Directive Principles of State Policy deals with the promotion of                      international peace and security?
(a) 41                                             
(b) 43 A                                             
(c) 48 A                                          
(d) 51
Ans: (d) 51
10. Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of state Policy?
(a) Part I                                          
(b) Part III                                         
(c) Part IV                                      
(d) Part V
Ans: (c) Part IV
11. Which one of the following is a Directive Principles of State Policy?
(a) The State shall endevaour to protect and improve the environment
(b) The State shall not deny to any person equality below law   
(c)  The state shall not discriminate against any person on grounds of religion, race caste, sex or place of birth
(d) Untouchability enforcement
Ans: (a) The State shall endevaour to protect and improve the environment
12.  The purpose of the inclusion of Directive principle of State Policy in the Indian Constitution is to establish:       
(a) Political democracy              
(b) Social democracy                    
(c) Gandhian democracy             
(d) Social and economy democracy
Ans: (d) Social and economy democracy
13. In which one of the following is promotion of international peace and security mentioned in the 
Constitution of India?
(a) Preamble to the Constitution        
(b) Directive principles of State Policy        
(c) Fundamental Duties         
(d) The Ninth Schedule
Ans: (b) Directive principles of State Policy  
14. ‘The Directive Principles of State Policy is a cheque which is paid on Bank’s convenience’. Who told it?       
(a) B.R. Ambedkar                        
(b) K.M. Munshi                          
(c) Rajendra Prasad                     
(d) K.T. Seth
Ans: (a) B.R. Ambedkar  
15. The Articles of the Constitution of India which deal with Directive Principles of State Policy are:      
(a) 26 to 41                                     
(b) 30 to 45                                   
(c) 36 to 51                                  
(d) 40 to 55
Ans: (c) 36 to 51 
16. Which of the following is NOT included in the Directive Principles of State Policy?      
(a) prohibition of liquor                 
(b) Right to work                         
(c) Equal wage for equal work      
(d) Right to information
Ans: (d) Right to information
17. By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy 
      given precedence over the Fundamental Right where they come into conflict?      
(a) 40th                                             
(b) 42nd                                          
(c) 44th                                          
(d) 46th
Ans: (b) 42nd 
18. The Directive Principles of State Policy are:       
(a) Justiciable                                 
(b) Non-Justiciable             
(c) Only some of the provisions are Justiciable      
(d) None of the above    
Ans: (b) Non-Justiciable  

CLICK HERE TO DOWNLOAD
ANSWER KEY
1.C
2.B
3.C
4.B
5.A
6.D
7.B
8.C
9.D
10.C
11.A
12.D
13.B
14.A
15.C
16.D
17.B
18.B


0 comments:

TOP