INDIAN POLITY TEST-13

By SJ ACADEMY  |  22:41:00 No comments

FUNDAMENTAL RIGHTS-3


1. With reference to Indian Constitution, consider the following statements___
(a) Originally, seven Fundamental Rights were listed in the constitution.
(b) By 44th Amendment, the Janata Party Government in 1978-79 deleted the Fundamental Right to property. 
 So there are now only six Fundamental Rights.
Which of these statement(s) is /are correct?
(a) Only 1 
                                
(b) Only 2                                     
(c) Both 1 and 2                               
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2  
2. Which of the following courts is responsible for the enforcement of Fundamental Rights?       
(a) Supreme Court                     
(b) High Court                           
(c) Both ‘a’ and ‘b’       
(d) District Court
Ans: (c) Both ‘a’ and ‘b’
3. Freedom of the Press in India is __
(a) available to the people under the law the Parliament                        
(b) specifically provided in the constitution 
(c) implied in the right of freedom of expression                                   
(d) available to the people of India under executive power
Ans: (c) implied in the right of freedom of expression   
4. Match List-I (Article of the Constitution of India) with List –II (Fundamental Rights) and select the correct 
answer using the codes given below the lists__
List –I                            List –II
A. Article 14                   1. Right to Equality
B. Article 22                   2. Right of a person under detention
C. Article 25                   3. Right to Freedom of Religion
D. Article 32                   4. Right to Constitutional Remedies
Code : A      B       C      D
(A)        1       2       3        4
(B)         2       1       3        4
(C)         2       1       4        3
(D)         1       2       4        3
Ans: (A)1       2       3        4
5. Which one among the following pairs of Articles relating to the Fundamental Rights can not be suspended 
during the enforcement of emergency under Article 359 of the Indian Constitution?    
(a) Articles 14 and 15                    
(b) Article 16 and 17                          
(c) Articles 20 and 21                        
(d) Articles 24 and 25
Ans: (c) Articles 20 and 21 
6. Which of the following is NOT a Fundamental Right?      
(a) Right against Exploitation          
(b) Equal pay for equal work           
(c) Equality before law            
(d) Right to freedom of Religion
Ans: (b) Equal pay for equal work  
7. Right to property was removed from the list of Fundamental Right during the rule of:      
(a) Indira Gandhi Government         
(b) Morarji Desai Government        
(c) Narasimha Rao Government        
(d) Vajpayee Government
Ans: (b) Morarji Desai Government  
8. The right to property was removed from the list of Fundamental Rights enlisted in the Constitution of India 
through which one of the following Amendments?      
(a) 42nd Amendment                          
(b) 44th Amendment                         
(c) 46th Amendment                             
(d) 47th Amendment
Ans: (b) 44th Amendment 
9. Political right does NOT include which of the following?      
(a) Right to vote                                
(b) Right to life                                
(c) Right to contest in election
(d) Right to lodge complaints with executive bodies of the Government
Ans: (b) Right to life 
10. Which one of the following Articles of Indian Constitution guarantees freedom to press?       
(a) Article 16                                    
(b) Article 19                                   
(c) Article 22                                         
(d) Article 31
Ans: (b) Article 19 
11. Which of the following rights does India Constitution NOT guarantee?        
(a) Right of equal home                  
(b) Right to equality                         
(c) Right to freedom of religion  
(d) Right to Freedom of speech
Ans: (a) Right of equal home   
12. Which one of the following rights is available under Article 19(1) d read with Article 21?        
(a) Right to travel abroad               
(b) Right to shelter                            
(c) Right to privacy                             
(d) Right to information
Ans: (c) Right to privacy 
13. Which of the following is the guardian of Fundamental Right?       
(a) Legislature                               
(b) Executive                                      
(c) Political parties                               
(d) Judiciary
Ans: (d) Judiciary
14. An accused of an offence cannot be compelled to be a witness against himself, which article of Indian 
Constitution provides for this?       
(a) Article 20                                  
(b) Article 21                                    
(c) Article 22                                         
(d) Article 74
Ans: (c) Article 22 
15. Part III of the Constitution of India relates to___      
(a) Fundamental Rights                   
(b) Directive Principles of State Policy                
(c) Fundamental Duties              
(d) Citizenship
Ans: (a) Fundamental Rights 
16. Which part of the Indian Constitution has been described as the soul of the Constitution?       
(a) Fundamental Rights                  
(b) Directive Principles of State policy                   
(c) The Preamble 
(d) Right to Constitutional Remedies
Ans: (d) Right to Constitutional Remedies
17. Which one of the following is Human Right as well as a Fundamental Right under the Constitution of India?      
(a) Right to information                    
(b) Right to education                       
(c) Right to work                                       
(d) Right to housing
18. The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of 
Fundamental Rights__       
(a) Freedom of speech                     
(b) Constitutional remedies               
(c) Property                                          
(d) Freedom of religion
Ans: (c) Property 
19. Under which Article of the Constitution of India, Fundamental Rights are provided to citizens?       
(a) Articles 12 to 35                        
(b) Articles 112 to 135                       
(c) Articles 212 to 235                          
(d) None of these
Ans: (a) Articles 12 to 35 
20. At present in the Constitution of India Right to Property is__      
(a) Fundamental Right                   
(b) Legal Right                                        
(c) Moral Right                                       
(d) None of these
Ans: (b) Legal Right  
21. Which provision relating to the Fundamental Rights is directly related to the exploitation of children?      
(a) Article 17                                 
(b) Article 19                                           
(c) Article 23                                            
(d) Article 24
Ans: (d) Article 24 
22. Which one of the following is NOT a fundamental right      
(a) Right to Freedom                     
(b) Right to Equality                                
(c) Right to Property               
(d) Right against Exploitation
Ans: (c) Right to Property  


CLICK HERE TO DOWNLOAD


                                             ANSWER KEY
1.C
2.C
3.C
4.A
5.C
6.B
7.B
8.B
9.B
10.B
11.A
12.C
13.D
14.C
15.A
16.D
17.B
18.C
19.A
20.B
21.D
22.C



0 comments:

TOP