INDIAN POLITY TEST-15

By SJ ACADEMY  |  23:10:00 No comments

THE PRESIDENT-1


1. Given below are two statement___
Assertion (A) : The President is  the part of the Parliament.
Reason (R)     : A Bill passed by the two Houses of the Parliament.
In the context of the above which one of the following is correct?

Codes:
(a)Both A and  R are correct but R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct and R is not a correct explanation of A          
(c) A is true but R is false               
(d) A is false but R is true
Ans: (a)Both A and  R are correct but R is the correct explanation of A
2. Consider the following statements:
1. The President may by written under his hands addressed to the Vice-President, resign his office.
2. Executive power of the Union is vested in the President.
     Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1 only                                         
(b) 2 only                                        
(c) Both 1 and 2                                         
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2   
3. Where is Raisina Hill?      
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated                                 
(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill
(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu
(d) The Rock feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s status was erected
Ans: (a) Where Rashtrapati Bhavan is situated 
4. Who among the following Presidents held office for two consecutive terms?       
(a) Dr. Rajendra Prasad                
(b) Dr. S. Radhakrishnan                    
(c) Both ‘a’ and ‘b’                                  
(d) Dr. Zakir Hussain
Ans: (a) Dr. Rajendra Prasad    
5. In the event of a vacancy in the offices of both the President and Vice-President of India, person who 
     performs the duty of a President is__
(a) Speaker of Lok Sabha               
(b) Chief Justice of India                   
(c) Chairman of Rajya Sabha                    
(d) Attorney General
Ans: (a) Speaker of Lok Sabha    
6. The vacancy of the office of the President of India must be filled up within___      
(a) 90 days                                      
(b) 6 months                                       
(c) 1 year          
(d) within the period decided by the Parliament
Ans: (b) 6 months  
7. With reference to the Presidential election in India, consider the following statements:
(a) The nomination paper of a candidate for the Presidential election should be signed by at least 50 electors 
      as proposers and another 50 s seconders
(b) The prescribed security deposit in the Presidential election is Rs. 25,000.
       Which of these statement is/ are correct?
(a) 1 only                                          
(b) 2 only                                         
(c) Both 1 and 2                                           
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2   
8. Assertion (A) : During the term of office no litigation can be instituted in any court of law against the 
                                 President of India.
     Reason (R)   : President’s Office is above the Constitution.
 Codes:
(a)Both A and R are true but R is the correct explanation of A             
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false                                                                      
(d) A is false but R is true
Ans: (c) A is true but R is false  
9. The Union Executive of India consists of ___       
(a) The President, Vice-President and the Council of Ministers only                              
(b) The President and Council of Ministers only  
(c) The President, Vice-President Council of Ministers and Lok Sabha Speaker
(d) The President, Prime Minister, Deputy Chairman of Rajya Sabha, Lok Sabha Speaker
Ans: (a) The President, Vice-President and the Council of Ministers only 
10. The Electoral College which elects the President of India comprises of:
I. elected members of both the Houses of Parliament       
II. Elected members of the both the Houses of State Legislatures
III. elected members of Legislative Assemblies of all the States 
IV. elected members of the Legislative Assemblies of Delhi and Pondicherry
      Select the correct answer from the code given below:
Codes :  
(a) I, III                                      
(b) I, II, III                                          
(c) I, III, IV                                       
(d) II, III, IV
Ans: (c) I, III, IV  
11. What is the maximum age limit prescribed for the post of the President of India?       
(a) 58 years                                   
(b) 60 years                                 
(c) 62 years                                   
(d) there is no maximum age limit  
Ans: (d) there is no maximum age limit  
12. Which one of the following is NOT a constitutional prerogative of the President of India?       
(a) Returning an ordinary bill for reconsideration                             
(b) Returning a finance bill for reconsideration   
(c) Dissolving the Lok Sabha                                                            
(d) Appointing the Prime Minister
Ans: (b) Returning a finance bill for reconsideration  
13. Which of the following appointments is NOT made by the President of India?       
(a) Speaker of the Lok Sabha                  
(b) Chief Justice of India                      
(c) Chief of Air Staff                         
(d) Chief of Army
Ans: (a) Speaker of the Lok Sabha   
14. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid 
before the Parliament which of the following?
1.The Recommendations of the Union Finance Commission.               
2. The Report of the Public Accounts Committee.
3. The Report of the Comptroller and Auditor General.                         
4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
      Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only                                     
(b) 2 and 4 only                                      
(c) 1, 3 and 4 only                                          
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c) 1, 3 and 4 only   
15. Who can initiate impeachment of the President?      
(a) 1/ 4th members of either House of the President                                       
(b) Half of the members of either House of the Parliament
(c) Half of the state Legislatures                                                                    
(d) 1/ 3 rd members of any State Legislature
Ans: (a) 1/ 4th members of either House of the President  
16. By which of the following can the President of India be impeached?      
(a) By the Lok Sabha                        
(b) By the Parliament                   
(c) By the Chief Justice of India            
(d) By the Prime Minister
Ans: (b) By the Parliament
17. The President of India enjoys emergency powers of ___     
(a) two types                                      
(b) Three types                              
(c) four types                                          
(d) five types
Ans: (b) Three types 
18. The authority to specify as to which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the following__       
(a) Commission for schedule Castes and Tribes                    
(b) Prime Minister                        
(c) Governor of the State     
(d) President
Ans: (d) President 
19. A Presidential Ordinance can remain in force__    
(a) For three months                           
(b) For six months                         
(c) For nine months                               
(d) Indefinitely
Ans: (b) For six months 
20. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in 
        extraordinary circumstances under the___             
(a) Article 160                                     
(b) Article 162                                
(c) Article 165                                      
(d) Article 310
Ans: (a)Article 160 
21. How many times the President of India can seek reelection to his post?     
(a) once                                               
(b) 2 times                                     
(c) 3 times                                             
(d) any number of times
Ans: (d) any number of times
22. Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached?       
(a) Article 61                                      
(b) Article 75                                  
(c) Article 76                                        
(d) Article 356
Ans: (a) Article 61 
23. Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court of India, on any question of law?      
(a) Prime Minister                              
(b) President                                  
(c) Any Judge of the High Court         
(d) All the above
Ans: (b) President 
24. Election to the office of the President is conducted by__     
(a) The Speaker of the Lok Sabha                       
(b) The Prime Minister’s Office                     
(c) The Minister for Parliamentary Affairs
(d) The Election Commission of India
Ans: (d) The Election Commission of India 
25. In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter?     
(a) Chief Justice of India                   
(b) Secretary of Lok Sabha             
(c) Vice President                                 
(d) Prime Minister
Ans: (c) Vice President  

CLICK HERE TO DOWNLOAD
ANSWER KEY
1.A
2.C
3.A
4.A
5.B
6.B
7.C
8.C
9.A
10.C
11.D
12.B
13.A
14.C
15.A
16.B
17.B
18.D
19.B
20.A
21.D
22.A
23.B
24.D
25.C

0 comments:

TOP