INDIAN POLITY TEST-7

By SJ ACADEMY  |  00:34:00 No comments

INDIAN POLITY TEST-7


1. Which of the following is/ are among the Fundamental Duties of citizens laid down in the Indian Constitution?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture            
2. To protect the weaker section from social injustice
3. To develop the scientific temper and sprit of inquiry
4. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only                                  
(b) 2 only                                      
(c) 1, 3 and 4 only                                      
(d) 1,2,3 and 4
Ans: (c) 1, 3 and 4 only 
2. The chapter on Fundamental Duties includes___     
(a) Duty to cherish and fallow the noble ideals which inspired our freedom movement                      
(b) Duty to vote in General Election
(c) Duty to promote the sense of fraternity among the people  
(d) Duty to sick to the political party on whose ticket one contested election
3. Which of the following statement regarding the Fundamental Duties contained in the Constitution of India 
are correct?
(a) Fundamental Duties can be enforced through writ jurisdiction.
(b) Fundamental Duties have formed a part of the Constitution of India since its adoption.
(c) Fundamental Duties have become a part of the Constitution of India in accordance with the recommendations 
      of the Swarna Singh Committee.
(a) Fundamental Duties are applicable only to citizens of India.
      Of the statements___
(a) 1, 2 and 3 are correct                 
(b) 1, 2 and 4 are correct                           
(c) 2 and 3 are correct                       
(d) 3 and 4 are correct
Ans: (d) 3 and 4 are correct
4. Consider the following statements:
(a) There are eleven Fundamental Duties laid down in the constitution of India for every citizen of India.
(b) There is no provision in the Constitution of India for direct enforcement of the Fundamental Duties.
(c) One of the fundamental duties of every citizen of India is to cast his/ her vote in General of State 
       elections so as to maintain a vibrant democracy in India.
       So as to maintain a vibrant democracy in India.
       Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1 and 2                                      
(b) 2 only                                                   
(c) 2 and 3                                         
(d) 3 only
Ans: (a) 1 and 2
5. Which one of the following is incorrect?
(a) Fundamental Duties are the part of the Fundamental Rights 
(b) Fundamental Duties are not a part of the Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties are enumerated in the Part IV A of Indian Constitution
(d) Article 51 A explains 11 duties of every citizen of India
Ans: (a) Fundamental Duties are the part of the Fundamental Rights 
6. How many Fundamental Duties are in the Indian Constitution?
(a) Nine                                           
(b) Eleven                                                  
(c) Twelve                                        
(d) Twenty
Ans: (b) Eleven 
7. By what term, the ten commandments of 42nd Constitutional Amendment Act are called?      
(a) Fundamental Rights            
(b) Fundamental Duties          
(c) Panchayati Raj Principles         
(d) Directive Principles of State Policy
Ans: c) Panchayati Raj Principles 
8. In which year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42ns Amendment?      
(a) 1975                                           
(b) 1976                                                    
(c) 1977                                           
(d) 1980
Ans: (b) 1976  
9. Under the Constitution of India, which one of the following is NOT a Fundamental Duty?      
(a) To vote in public  elections                  
(b) To develop the scientific temper                             
(c) To safeguard public property
(d) To abide by the Constitution and respect its ideals
Ans: (a) To vote in public  elections
10. Right to Education Act (2002) was introduced to help which of the following groups of society?      
(a) Children of age of 6 to 14 years          
(b) College going teenagers              
(c) All adults who could not get formal education
(d) Those who are interested in technical education                                           
(e) Female students studying Senior Secondary School
Ans: (a) Children of age of 6 to 14 years   
11. By which Amendment Act the Fundamental Duties of Citizen are included in Indian Constitution?      
(a) 42nd Amendment Act                          
(b) 44th Amendment Act                   
(c) 56th Amendment Act             
(d) 73rd Amendment Act
Ans: (a) 42nd Amendment Act
12. Which Article of Indian Constitution enumerates Fundamental Duties of Indian Citizens?      
(a) Article 50-A                                   
(b) Article 50-B                                      
(c) Article 51-A                           
(d) Article 51-B
Ans: (c) Article 51-A  
13. In which of the following years the Fundamental Duties have been added to the existent Fundamental 
Right the Constitution of India?     
(a) 1965                                                 
(b) 1976                                                 
(c) 1979                                       
(d) 1982
Ans: (c) 1979
14. Which of the following is correctly matched?
(a) Part –II of the Constitution – Fundamental Rights
(b) Part –III of the Constitution – Citizenship
(c) Part – IV A of the Constitution – Fundamental Duties
(d) Part- V of the Constitution – Directive Principles of the State Policy
Ans: (c) Part – IV A of the Constitution – Fundamental Duties 
15. The 42nd Amendment Act has incorporated into the Constitution of India a new chapter on___      
(a) Administration of Union Territories         
(b) Formation of inter-State Councils           
(c) Fundamental Duties        
(d) None of these
Ans: (c) Fundamental Duties 
16. Which one of the following is NOT a Fundamental Duty?       
(a) To respect the National Anthem                                                              
(b) To safeguard public property   
(c) To protect monuments and places of Public importance                        
(d) To protect and improve the natural environment
Ans: (c) To protect monuments and places of Public importance  
17. Which one of the following is a Fundamental Duty in India?      
(a) Separation of judiciary from executive                                 
(b) To value and preserve the rich heritage of ours composition culture
(c) Free and compulsory education for children                          
(d) Abolition of Untouchability
Ans: (b) To value and preserve the rich heritage of ours composition culture
18. “It shall be the duty of every citizen of India to protect and improve the natural environment”. 
This statement refers to which of the following Articles of the Constitution o India? 
(a) Article 21                                     
(b) Article 48-A                                       
(c) Article 51-A                                      
(d) Article 56
Ans: (c) Article 51-A 
19. The Fundamental Duties are mentioned in the following part of the Constitution of India__       
(a) Part III                                            
(b) Part IV                                               
(c) Part IV  A                                           
(d) Part VI
Ans: (c) Part IV  A  

CLICK HERE TO DOWNLOAD
ANSWER KEY
1.C
2.A
3.D
4.A
5.A
6.B
7.C
8.B
9.A
10.A
11.A
12.C
13.B
14.C
15.C
16.C
17.B
18.C
19.C

0 comments:

TOP