INDIAN POLITY TEST-9

By SJ ACADEMY  |  02:07:00 No comments

PART, ARTICLES AND SCHEDULES OF THE CONSTITUTION-2


1. Which Article of Indian Constitution enumerates Fundamental Duties of Indian Citizens?       
(a) Article 50 A                                  
(b) Article 50 B                                 
(c) Article 51 A                               
(d) Article 51 B
Ans: (c) Article 51 A 

2. Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached?       
(a) Article 61                                      
(b) Article 75                                      
(c) Article 76                                 
(d) Article 356
Ans: (a) Article 61 
3. Match List –I (Parts the Indian Constitution) with List –II (Provisions) and select the correct answer 
using the codes given below__
List-I                                       List –II
A. Part IVA                            1. The Fundamental Duties
B. Par VIII                              2. The Union Territories
C. Part IX                               3. The Panchayats
D. Part IX A                           4. The Municipalities
Codes :   A       B      C      D
    (a)         1        2      3       4
    (b)         2        1      3       4
    (c)         4        3      1       2
    (d)         4        3      2       1
4. Which Article of the Constitution of India says, “No child below the age of 14 years shall be employed to 
work in any factory or mines  or engaged in any other hazardous employment”?
(a) Article 24                                     
(b) Article 45                                         
(c) Article 330                                 
(d) Article 368
Ans: (a) Article 24 
5. Which part of the Indian Constitution deals with Fundamental Rights?
(a) Part I                                             
(b) Part II                                               
(c) Part III                                       
(d) Part IV
Ans: (c) Part III  
6. Which article of the Constitution of India gives precedence to constitutional provisions over the laws 
made by the Union Parliament/State Legislature?      
(a) 13                                                 
(b) 32                                                     
(c) 245                                            
(d) 326
Ans: (c) 245 
7. Which one of the following schedules of the Indian Constitution lists the names of States and 
specifies their territories?
(a) First                                             
(b) Second                                              
(c) Third                                         
(d) Fourth
Ans: (a) First
8. Match List –I (Articles) with List-II (Provisions) and select correct answer using the codes 
given below the lists__
List –I                                         List –ii
A.  Article 54                            1. Election of the President of India
B.  Article 75                             2. Appointment of the Union Prime Minister and Council of Ministers
C.   Article 155                          3. Appointment of the Governor
D.   Article 164                          4. Appointment of State Chief Minister and Council of Ministers
                                                     5. Composition of Legislative Assemblies
Code:    A       B         C         D
(a)            1         2         3          4
(b)            1         2         4          5
(c)            2         1         3          5
(d)            2         1         4          5
Ans:(a) 1          2         3          4 
9. How many Articles are there in the Indian Constitution?
(a) 395                                              
(b) 396                                                       
(c) 398                                                 
(d) 399
Ans: (a) 395  
10. Which Article of the Constitution provides that it shall be the endevaour of every State to provide  
adequate facility for instruction in the mother tongue at the primary stage of education?   
(a)  Article 349                               
(b) Article 350                                           
(c) Article 350 A                                  
(d) Article 351
Ans: (c) Article 350 A 
11. Part III of the Constitution of India relates to__      
(a) Fundamental Rights                    
(b) Directive Principles of State Policy     
(c) Fundamental Duties                       
(d) Citizenship
Ans: (a) Fundamental Rights   
12. Match List –I (Articles) with List-II (Provisions) and select the correct answer using the codes given 
below the lists__
List-I                                List –II
a.   Article 14                    1. Amendment Procedure
b.   Article 36                    2. Council of Minister
c.    Article 74                    3. Right to Equality
d.    Article 368                 4. Directive Principles
Code:   A       B       C       D
(a)            2        1        4       3
(b)            4        1        3       2
(c)             1        2        3      4
(d)            3        4         2      1
Ans: (d)   3       4         2      1
13. Which one of the following Articles of the Indian Constitution provides that “It shall be the duty of 
the Union to protect every State against external aggression and internal disturbance “?
(a) Article 215                                        
(b) Article 275                                 
(c) Article 325                                        
(d) Article 355
Ans: (d) Article 355
14. Part IV of Constitution of India deals with:     
(a) Fundamental Right                    
(b) Citizenship                              
(c) Directive Principles of State Policy            
(d) Union executive
Ans: (c) Directive Principles of State Policy 
15. Procedure for creation of Legislative Council in States has been described in which Article of the Constitution:      
(a) Articles 69                               
(b) Article 169                               
(c) Article 269                                                  
(d) Article 369
Ans: (b) Article 169  
16. Under which one of the following Articles of the Constitution of India, is the ‘Annual Financial Statement’ 
of the economy to be laid by the Government, on the table of the Parliament before 31st March, every year?      
(a)Article 16                                 
(b) Article 31                                 
(c) Article 112                                                  
(d) Article 124
Ans: (c) Article 112 
17. How many languages have recognized by the Constitution___       
(a) 15                                              
(b) 18                                              
(c) 22                                                          
(d) 24
Ans: (c) 22  
18. In which part of the Constitution, details of citizenship are mentioned?      
(a) I                                                  
(b) II                                                
(c) III                                                         
(d) IV
Ans: (b) II  
19. Article 340 of the Constitution of India provides for the appointment of a commission to investigate the 
conditions for the improvement of___       
(a) Socially and educationally backward classes                                    
(b) Socially and economically backward classes
(c) Educationally and economically backward classes                          
(d) Scheduled castes and scheduled tribes
Ans: (a) Socially and educationally backward classes 
20. The article of Indian Constitution related to abolition of un touch ability is __      
(a) Article 15                                     
(b) Article 16                                 
(c) Article 17                                             
(d) Article 18
Ans: (c) Article 17
21. Match List-I (Articles of Indian Constitution) with List-II (Provisions) and select the correct answer 
using the codes given below the lists.
List –I                              List -II
(a)   Article 16(2)           1. No person can be discriminated against in the matter of public appointment on 
                                              the ground of race, religions or casts.
(b)  Article 29(2)            2. No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by 
                                               the State, or receiving States aid, on grounds of religion, race, caste, language or any 
                                               of them.
(c) Article 30(1)             3. All minorities whether based on religion or languages shall have to establish and 
                                               administer educational institution of their choice.
(d) Article 31(1)              4. No person shall be deprived of his property save by authority of law.
Code:     A           B           C             D
(A)            1            2            3             4
(B)            1            2            4             3
(C)            4            3            2             1
(D)            4            3            1             2
22. Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President 
to proclaim emergency?
(a) Article 352                                  
(b) Article 355                                    
(c) Article 356                                         
(d) Article 360
Ans: (a) Article 352 
23. “It shall be the duty of every citizen of India to protect and improve the natural environment”. This statement 
refers to which of the following Articles of the Constitution of India? 
(a) Article 21                                
(b) Article 48 A                                   
(c) Article 51 A                                     
(d) Article 56
Ans: (c) Article 51 A  
24. Match List –I (Scheduled in the Constitution of India) with List –II (Subject ) and select the correct answer 
using the codes given below__
List –I                                    List –II
A. First Schedule                 1. The State
B.  Eighth Schedule             2. Languages
C.  Ninth Schedule               3. Validation of certain Acts and Regulations
D.  Tenth Schedule               4. Provisions as to disqualification by the ground of defection
Code:  A       B         C          D
(a)         1        2          3          4
(b)         2        1          3          4
(c)         2        1          4          3
(d)         1        2          3          4
Ans: (a)1        2          3          4
25. Which of the constitutional provision lays down that taxes can neither be levied not collected without the
 authority of law?
(a) Article 265                          
(b) Article 266                                    
(c) Article 300                                          
(d) Article 368
Ans: (a) Article 265  
26. According to Article 164 (1) of the Constitution of India, in three states there shall be a Minister in-charge 
of tribal welfare who mayin addition be in –charge of the welfare of the Scheduled Castes and Backward Classes. 
Which of the following states is NOT covered by the Article?
(a)  Madhya Pradesh                 
(b) Jharkhand                                         
(c) Orissa                                                
(d) Punjab
Ans: (d) Punjab
27. The executive power of the State are vested in the Governor under Article ….. of the Constitution.      
(a) 14                                         
(b) 154(1)                                              
(c) 155                                                     
(d) 356
Ans: (b) 154(1)  
28. The method of Constitutional Amendment is provided in:      
(a) Article 348                           
(b) Article 358                                       
(c) Article 368                                        
(d) Article 378
Ans: (c) Article 368 
29. The Constitutional States has been given to Panchayats under Article__        
(a) 219                                     
(b) 226                                                   
(c) 239                                                     
(d) 243
Ans: (d) 243
30. Article 249 of the Indian Constitution deals with __      
(a) Emergency power of the President                
(b) Dissolution of the Lok Sabha                  
(c) Administrative power of the Parliament
(d) Legislative power of the Parliament with respect to a matter in the State List
Ans: (d) Legislative power of the Parliament with respect to a matter in the State List
31. The articles of the Constitution of India which deals with Directive Principles of State Policy are__     
(a) 26 to 41                                  
(b) 30 to 45                                           
(c) 36 to 51                                             
(d) 40 to 55
Ans: (c) 36 to 51
32. The Tenth Schedule of Indian Constitution deals with ___       
(a) Anti-defecting Legislation      
(b) Panchayati Raj     
(c) Land Reforms        
(d) Distribution of powers between the Union and states
Ans: (c) Land Reforms  

CLICK HERE TO DOWNLOAD

ANSWER KEY
1.C
2.A
3.A
4.A
5.C
6.C
7.A
8.A
9.A
10.C
11.A
12.D
13.D
14.C
15.B
16.C
17.C
18.B
19.A
20.C
21.A
22.A
23.C
24.A
25.A
26.D
27.B
28.C
29.D
30.D
31.C
32.C






0 comments:

TOP