INDIAN POLITY TEST-23

By SJ ACADEMY  |  22:25:00 No comments

The Parliament

1. The most important feature of the Indian Parliament is that:      
(a) it is the Union legislature in India                       
(b) it also comprises of the President                        
(c) it is bicameral in nature
(d) the Upper House of the Parliament is never dissolved
Ans: (b) it also comprises of the President 

2. Which of the following has the powers to create a new all India Service?     
(a) Parliament                                                             
(b) Union Public Service Commission                     
(c) Union Cabinet   
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
Ans: (a) Parliament
3. In which ways does the Indian Parliament exercise control over the administration?      
(a) Thorough Parliamentary Committees                             
(b) Through Consultative Committees of various ministers
(c) By making the administration send periodic reports       
(d) By compelling the executive to issue writs
Ans: (a) Thorough Parliamentary Committees 
4. Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament?     
(a) Attorney –General of India                           
(b) Chief Justice of India                            
(c) Chief Election Commissioner of India
(d) Comptroller and Auditor-General of India
Ans: (a) Attorney –General of India  
5. If a member of Parliament becomes disqualified for membership, the decision of his removal is taken by ___      
(a) Chief Election Commissioner                                                     
(b) President of India on the advice of Council of Ministers
(c) President of India on enquiry by a Supreme Court Judge    
(d) President in accordance with the opinion of the Election Commission
Ans: (d) President in accordance with the opinion of the Election Commission
6. The Parliament can make any law for the whole or any part India for implementing International treaties:      
(a) with the  consent of all the State                
(b) with the consent of the majority of States  
(c) with the consent of the States concerned
(d) without the consent of any State 
Ans: (d) without the consent of any State 
7. Who of the following shall cause every recommendation made by the Finance Commission to be laid before each House of parliament?       
(a) The President of India          
(b) The Speaker of Lok Sabha        
(c) The Prime Minister of India      
(d) The Union Finance Minister
Ans: (a) The President of India
8. Which one of the following has the power to initiate the Motion of impeachment of the President of India?       
(a) Both the Houses of the Parliament              
(b) Lok Sabha                   
(c) Rajya Sabha                       
(d) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (a) Both the Houses of the Parliament   
9. Consider the following statements:      
1. The expenditure to be incurred by the Government and the revenue to be collected by way of taxes must be 
approved by both the Sabha and the Rajya Sabha.
2. The charge of impeachment against the president of India can be brought about by any House of the Parliament.
Which of the statement(s) given above is/ are correct?
(a) 1 only                                   
(b) 2 only                                          
(c) Both 1 and 2                            
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2  
10. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?    
(a) 3 months                              
(b) 4 months                                      
(c) 6 months                                 
(d) 9 months
Ans: (c) 6 months   
11. Match List –I ( Country ) with List –II ( Name of Parliament) and Select the correct answer using the codes given below the lists__
List –I                                  List – II
A. Netherland                    1. Diet
B. Ukraine                          2. States General
C. Poland                            3. Supreme Council
D. Japan                              4. Sejm
Codes:  A       B        C       D
(a)          4        1         2       3
(b)          2         3        4       1
(c)          4         3        2       1
(d)          2         1        4       3
Ans: (b) 2         3        4       1 
12. Who can initiated impeachment proceeding against the President of India?     
(a) Only Lok Sabha                 
(b) Only Rajya Sabha                   
(c) Either House of the Parliament          
(d) Any Legislative Assembly
Ans: (c) Either House of the Parliament 
13. Who decides dispute regarding disqualification of members of Parliament?
(a) The President                     
(b) The Concerned House              
(c) The Election Commission
(d) The President in consultation with the Election Commission
Ans: (d) The President in consultation with the Election Commission
14. Age of a candidate to contest Parliamentary election should not be lesser than:     
(a) 18 years                              
(b) 21 years                                    
(c) 25 years                                      
(d) 26 years
Ans: (c) 25 years  
15. Which of the following statement correctly describes a ‘hung Parliament’?     
(a) A Parliament in which no party has a clear majority         
(b) The prime Minister has resigned but the Parliament is not dissolved
(c) The Parliament lacks the quorum to conduct business          
(d) A lame duck Parliament
Ans: (a) A Parliament in which no party has a clear majority 
16. Japan’s Parliament is known as__     
(a) Diet                                
(b) Dail                                          
(c) Yuan                                               
(d) Shora
Ans: (a) Diet
17. Economic Survey is presented in Parliament every year__      
(a) before the presentation of budget for the coming year          
(b) after the presentation of budget for the coming year
(c) after the presentation of finance bill                                      
(d) and has no relation with the presentation of budget
Ans: (a) before the presentation of budget for the coming year  
18. Chinese Parliament is known as___    
(a) National People’s Congress                      
(b) National Assembly                                         
(c) The National Parliament of China 
(d) The House of Democracy of China                             
(e) None of these
Ans: (a) National People’s Congress  
19. How are legislature excesses of Parliament and State Assemblies checked?    
(a) Intervention from President / Governor          
(b) No- Confidence motions             
(c) Judicial review                
(d) General elections
Ans: (b) No- Confidence motions
20. The Union Budget is laid before the two Houses of Parliament in accordance with Article No……..of Indian Constitution:      
(a) 73                                      
(b) 112                                       
(c) 360                                            
(d) 370
Ans: (b) 112
21. Who said, Parliamentary system provides  a daily as well as a periodic assessment of the Government?     
(a) B.R. Ambedkar                   
(b) B.N. Rau                             
(c) Jawahar Lal Nehru                   
(d) Rajendra Prasad
Ans: (a) B.R. Ambedkar  
22. Which non-member can participate in the business of either House of Parliament?       
(a) The Vice- President          
(b) The Solicitor General         
(c) The Attorney –General              
(d) The Chief Justice of India
Ans: (c) The Attorney –General  
23. With reference to Indian Parliament, consider the following statements___      
1. A member of Lok Sabha can not be arrested by police under any case when the Parliament is in session.
2. Members of Indian Parliament have the privilege of exemption from attendance as witnesses in the law courts.
Which of these statements is / are correct?
(a) 1 only                              
(b) 2 only                                   
(c) both 1 and 2                               
(d) neither 1 nor 2
Ans: (c) both 1 and 2
24. Who will decide the Office of Profit?      
(a) President and Governor                
(b) Union Parliament                
(c) Supreme Court                
(d) Union Public Service Commission
Ans: (b) Union Parliament  
25. In order to be recognized as an official Opposition Group in the Parliament, how many seats should it have?    
(a) 1/ 3rd of the total strength   
(b) 1/ 4th of the total strength                   
(c) 1/ 6th of the total strength          
(d) 1/ 10th of the total strength
Ans: (d) 1/ 10th of the total strength 
26. Until Parliament by law otherwise provide which one of the following constitutes quorum of meeting 
of either House of the Parliament?      
(a) One-tenth of the total number of members of the House                    
(b) One- fourth of the total number of members of the House
(c) One- third of the total number of members of the House                    
(d) Two-third of the total number of members of the House
Ans: (a) One-tenth of the total number of members of the House 
27. Secretariat of Parliament of India is __      
(a) Under Minister of Parliamentary Affairs            
(b) Under President                      
(c) Independence of the Government
(d) Under the Supreme Court
Ans: (a) Under Minister of Parliamentary Affairs   
28. A proclamation of emergency must be placed before the Parliament for its approval__      
(a) within 1 month               
(b) within 2 months                  
(c) within 6 months                               
(d) within 1 year
Ans: (a) within 1 month 
29. Which one of the following bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately by special majority?      
(a) Ordinary Bill                    
(b) Money Bill                       
(c) Finance Bill                                      
(d) Constitutional Amendment Bill
Ans: (d) Constitutional Amendment Bill
30. How many members of the Anglo-India Community can be nominated by the President of India to the Parliament?     
(a) 1                                      
(b) 2                                         
(c) 5                                                        
(d) 8
Ans: (b) 2 
31. The quorum of Rajya Sabha and Lok Sabha is __       
(a) 1/ 5th of the total membership                          
(b) 1/ 6th of the total membership                        
(c) 1/ 8th of the total membership
(d) 1/ 10th of the total membership
Ans: (d) 1/ 10th of the total membership
32. Which of the following non-member of Parliament has the right to address it?    
(a) Attorney General of India     
(b) Solicitor General of India              
(c) Chief Justice of India            
(d) Chief Election Commissioner
Ans: (a) Attorney General of India   
33. Union Parliament was attacked by terrorists on ___      
(a) 2nd December, 2001            
(b) 11th December, 2001              
(c) 13th December, 2001                     
(d) 11th September, 2001
Ans: (c) 13th December, 2001 
34. Sovereignty of Indian Parliament is restricted by ___     
(a) Powers of the President of India                   
(b) Judicial review                          
(c) leader of the opposition  
(d) Power of the Prime Minister of  India
Ans: (b) Judicial review  
35. The Indian Parliament consists of __       
(a) Lok Sabha only               
(b) Lok Sabha and the President                              
(c) Rajya Sabha and Lok Sabha  
(d) the President, Rajya Sabha and Lok Sabha 
Ans: (b) Lok Sabha and the President 
36. Where was the first Parliamentary form of Government formed?       
(a) Britain                                
(b) Belgium                                  
(c) France                                       
(d) Switzerland
Ans: (a) Britain  


 CLICK HERE TO DOWNLOAD


ANSWER KEY
1.B
2.A
3.A
4.A
5.D
6.D
7.A
8.A
9.C
10.C
11.B
12.C
13.D
14.C
15.A
16.A
17.A
18.A
19.B
20.B
21.A
22.C
23.C
24.B
25.D
26.A
27.A
28.A
29.D
30.B
31.D
32.A
33.C
34.B
35.B
36.A






  

0 comments:

TOP