INDIAN POLITY TEST-24

By SJ ACADEMY  |  20:47:00 No comments

Lok Sabha (The House of the People)



1. The quorum of Lok Sabha is__      
(a) 1/ 5th of the total membership                         
(b) 1/ 6th of the total membership                                         
(c) 1/ 8th of the membership   
(d) 1/ 10th of the total membership
Ans: (d) 1/ 10th of the total membership
2. The Speaker’s vote in the Lok Sabha is called___     
(a) Casting Vote
                                           
(b) Sound Vote                        
(c) Direct Vote                                      
(d) Indirect Vote
Ans: (a) Casting Vote  
3. The Speaker of the Lok Sabha can be removed by__      
(a) A resolution of the Lok Sabha passed by a majority of the members of the House
(b) Two third majority of the members of the House                     
(c) Oder of the President           
(d) Simple majority of the Parliament
Ans: (a) A resolution of the Lok Sabha passed by a majority of the members of the House
4. In the Lok Sabha, unless there is a quorum, the Speaker should not conduct the proceedings, To ensure this___     
(a) The Speaker usually counts the heads at the beginning of everyday’s first session
(b) The Parliamentary Secretariat keeps a watch on the attendance in the House and informs the Speaker
(c) The attendance register kept at the entrance is monitored
(d) The Speaker relies only on the members to bring to his notice the lack or a quorum
Ans: (b) The Parliamentary Secretariat keeps a watch on the attendance in the House and informs the Speaker
5. Which are the two states (other than U.P.) having the highest representation in Lok Sabha?     
(a) Maharashtra and Andhra Pradesh       
(b) Tamil Nadu and Bihar    
(c) Bihar and West Bengal     
(d) Karnataka and Madhya Pradesh
Ans: (a) Maharashtra and Andhra Pradesh 
6. What is the fix number of members of Lok Sabha?      
(a) 444                                           
(b) 541                                         
(c) 543                                             
(d) 545
Ans: (d) 545
7. Consider the following statements__
1. The total elective membership of the Lok Sabha is distributed among the States on the basis of the population 
and area of the State.
2. The 84th Amendment Act of the Constitution of India lifted the freeze on the delimitation of constituencies 
imposed by the 42nd Amendment.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only                                       
(b) 2 only                                        
(c) Both 1 and 2                                
(d) Neither 1 nor 2
Ans:(c) Both 1 and 2  
8. The State of Uttar Pradesh accounts for__       
(a) 60 Lok Sabha seats                  
(b) 70 Lok Sabha seats                   
(c) 80 Lok Sabha seats                     
(d) 90 Lok Sabha seats
Ans: (c) 80 Lok Sabha seats 
9. The Opposition Party status is accordance to a political Party in the Lok Sabha only  if it captures at least:      
(a) 5% seats                                    
(b) 10% seats                                   
(c) 15% seats                                   
(d) 20% seats
Ans: (b) 10% seats   
10. Which of the following States elect only one members of the Lok Sabha?      
(a) Arunachal Pradesh                   
(b) Manipur                                      
(c) Sikkim                                        
(d) Tripura
Ans: (c) Sikkim  
11. The first mid-term election for Lok Sabha were held in __     
(a) 1962                                          
(b) 1971                                            
(c) 1977                                            
(d) 1980
Ans: (b) 1971 
12. The term of the Lok Sabha:      
(a) cannot be extended under any circumstance                                     
(b) can be extended by six months at a time 
(c) can be extended by one year at time during the proclamation of emergency
(d) can be extended for two years at a time during the proclamation of emergency
Ans: (c) can be extended by one year at time during the proclamation of emergency 
13. As per the Constitution of India, how many members are represented by the Union Territories in the Lok Sabha?      
(a) 18                                              
(b) 20                                               
(c) 22                                                  
(d) 24
Ans: (b) 20
14. The first female Speaker of Lok Sabha is__      
(a) Vijay Laxmi Pandit                  
(b) Sucheta Kripalani                       
(c) Tarkeshwari Sinha                        
(d) Meira Kumar
Ans: (d) Meira Kumar
15. The allocation of seats in the present Lok Sabha is based on which one of the following Census?       
(a) 1971                                        
(b) 1981                                           
(c) 1991                                                
(d) 2001
Ans: (a) 1971
16. Which one of the following is the largest (area-wise) Lok Sabha Constituency?      
(a) Kangra                                     
(b) Laddakh                                     
(c) Kachchh                                          
(d) Bhilwara
Ans: (b) Laddakh 
17. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha?      
(a) 18 years                                   
(b) 21 years                                      
(c) 25 years                                           
(d) None of these
Ans: (c) 25 years
18. The total number of Lok Sabha seats is:      
(a) 500                                          
(b) 520                                              
(c) 543                                                  
(d) 620
Ans: (c) 543
19. Which one of the following States has the highest number of reserve seats fir the Scheduled  Tribes in the 
Lok Sabha?       
(a) Bihar                                       
(b) Uttar Pradesh                            
(c) Madhya Pradesh                             
(d) Gujarat
Ans: (c) Madhya Pradesh 
20. The maximum strength of the Lok Sabha, as stipulated in the Constitution of India, is___     
(a) 500                                            
(b) 525                                            
(c) 550                                                  
(d) 552
Ans: (d) 552
21. Finance Bill of Indian Government is presented in __      
(a) Upper House                           
(b) Lower House                             
(c) Legislative Council                         
(d) Legislative Assembly
Ans: (b) Lower House
22. The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the__     
(a) President                                  
(b) Prime Minister                           
(c) Rajya Sabha                                     
(d) Lok Sabha
Ans: (c) Rajya Sabha  
23. Which of the following Constitutional Amendments are related to raising the number of members of Lok Sabha 
to be elected from the State?     
(a) 6th and 22nd                                
(b) 13th and 38th                                 
(c) 7th and 31st                                    
(d) 11th and 42nd
Ans: (c) 7th and 31st  
24. The state wise allocation of seats in Lok Sabha is based on the 1971 Census. Up to which year does this 
remain intact?
(a) 2011                                      
(b) 2021                                             
(c) 2026                                                  
(d) 2031
Ans: (c) 2026 
25. According to the Article 82 of the Constitution of India, the allocation of seats in Lok Sabha to the States is 
on the basis of the…..census.       
(a) 1961                                      
(b) 1971                                             
(c) 1981                                                  
(d) 1991
Ans: (b) 1971
27. Who holds the power to appoint the nominees for Anglo-Indian Community in the Lok Sabha?       
(a) Minorities Commission         
(b) President of India                       
(c) Prime Minister                                  
(d) Vice –President
Ans: (c) Prime Minister  
28. Out of 543 Lok Sabha Constituencies, how many Lok Sabha Constituencies are from the States?      
(a) 525                                          
(b) 528                                               
(c) 530                                                    
(d) 532
Ans: (d) 532
29. The 84th Amendment Act  has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first Census to be taken after the year__      
(a) 2010                                         
(b) 2015                                               
(c) 2021                                               
(d) 2026
Ans: (a) 2010 
30. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is__     
(a) 2                                                 
(b) 3                                                   
(c) 4                                                      
(d) 5
Ans: (d) 5
31. The Speaker of the Lok Sabha addresses his letter of resignation to the___      
(a) Prime Minister of India            
(b) President of India                         
(c) Vice President of India     
(d) Deputy Speaker of Lok Sabha
Ans: (d) Deputy Speaker of Lok Sabha
32. Who is NOT entitled to take part in the activities of Lok Sabha?       
(a)  The Comptroller and auditor General of India                      
(b) The Attorney General of India                   
(c) The Solicitor General
(d) The Secretary to President of India
Ans: (a)  The Comptroller and auditor General of India 
33. Union Budget is always presented first in __     
(a) The Lok Sabha                       
(b) The Rajya Sabha                        
(c) Joint Session of the Parliament            
(d) The State Assemblies
Ans: (c) Joint Session of the Parliament 
34. Rajya Sabha can  delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of __       
(a) One year                                  
(b) One month                             
(c) Fourteen days                                        
(d) Seven days
Ans: (c) Joint Session of the Parliament 
35. The number of Lok Sabha members who can table a ‘No Confidence Motion’ against the Council of Members is:       
(a) 30                                            
(b) 40                                             
(c) 50                                                           
(d) 60
Ans: (a) 30
36. To be officially recognized by the Speaker of Lok Sabha as an Opposition Group, a party or coalition of Parties 
must have at least__     
(a) 50 members                               
(b) 60 members                         
(c) 80 members               
(d) 1/ 3rd of total members of the Lok Sabha
Ans: (b) 60 members  


ANSWER KEY
1.D
2.A
3.A
4.B
5.A
6.D
7.C
8.C
9.B
10.C
11.B
12.C
13.B
14.D
15.A
16.B
17.C
18.C
19.C
20.D
21.B
22.C
23.C
24.C
25.B
26.B
27.C
28.D
29.A
30.D
31.D
32.A
33.C
34.C
35.A
36.B







0 comments:

TOP