INDIAN POLITY TEST-27

By SJ ACADEMY  |  23:04:00 No comments

Session & Sittings, Parliamentary Proceedings


1. By which Bill the Government propose collection of revenues for a year?    
(a) Economic Bill                              
(b) Finance Bill                                 
(c) Supplementary Bill                                
(d) None of these
Ans: (b) Finance Bill 
2. Which one of the following statement is correct?
(a) Money Bill is introduced in Rajya Sabha                                            
(b) Money Bill is introduced in Lok Sabha
(c) In can be introduced in either of the Houses of the Parliament           
(d) It cannot be introduced in Lok Sabha  
Ans: (b) Money Bill is introduced in Lok Sabha
3. What is the difference between ‘Vote on Account’ and ‘Interim Budget’?
1. The Provision of a ‘Vote on Account’ is used by a regular Government, while an ‘Interim Budget’ is a 
provision used by a caretaker Government.
2. A ‘Vote on Account’ only deals with the expenditure in Government’s budget, while an ‘Interim Budget’ 
includes both expenditure and receipts.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only                                      
(b) 2 only                                           
(c) Both 1 and 2                                          
(d) None
Ans: (b) 2 only 
4. As we all know, the Ministry of Finance every year prepares the Union Budget and presents it to the Parliament. Which of the following is /are the elements of the Union Budget?
(a) Estimates of revenue and capital receipts            
(b) Ways and means to raise the revenue                      
(c) Estimates of expenditure
(a) Only 1                              
(b) Only 2                               
(c) Only 3                               
(d) All 1, 2 and 3                  
(e) None of these
Ans: (d) All 1, 2 and 3 
5. The first joint meeting of both the Houses of the Indian Parliament was held in connection with__       
(a) Dowry abolition Bill                      
(b) Hindu code Bill                          
(c) Bank Nationalization Bill                 
(d) Gold Control Bill
Ans: (a) Dowry abolition Bill 
6. The Speaker can stop a member of Parliament from speaking and let another member speak. This phenomenon is known as:
(a) decorum                              
(b) crossing the floor                                   
(c) interpellation                                    
(d) yielding the floor
Ans: (d) yielding the floor
7. Consider the following statements:
1. A Money Bill cannot be introduced in the Council of States (Rajya Sabha).
2. The Council of States (Rajya Sabha) can not reject a Money Bill nor amend it. 
Which of the statements given above is /are correct?
(a)1 only                                  
(b) 2 only                                                   
(c) Both 1 and 2                                      
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2  
8. The provision for the Calling Attention Notice has restricted the scope of which of the following?
(a) Short duration discussion     
(b) Question hour                                      
(c) Adjournment motion                         
(d) Zero Hour
Ans: (a) Short duration discussion 
9. Who decides whether a bill is a Money Bill or not?    
(a) Speaker of the Lok Sabha       
(b) The President                           
(c) The Prime Minister       
(d) The Parliamentary Select Committee
Ans: (b) The President  
10. The Golden Jubilee of Indian Parliament was celebrated on __    
(a) 1-1-1997                                  
(b) 15-8-1997                                          
(c) 26-1-2002                                          
(d) 13-5-2002
Ans: (d) 13-5-2002
11. Who calls the Joint Session of the two Houses of the Parliament?    
(a) The President                         
(b) The Prime Minister                            
(c) The Lok Sabha Speaker                    
(d) The Vice President
Ans: (a) The President
12. At which of the following stages general discussion on a Bill takes place in the Lok Sabha?    
(a) During introduction of the Bill             
(b) During second reading                     
(c) During report stage              
(d) During third stage
Ans: (b) During second reading    
13. No confidence Motion against the Union Council of Ministers can be initiated __    
(a) in the Rajya Sabha only      
(b) in the Lok Sabha only                              
(c) both in the Rajya Sabha and the Lok Sabha      
(d) in the State Assemblies
Ans: (b) in the Lok Sabha only 
14. Which one of the following motions has contextual relationship with the Union Budget__      
(a) Censure motion                  
(b) Call attention motion                                
(c) Cut motion                                 
(d) Adjournment motion
Ans: (c) Cut motion  
15. A Money Bill in the Indian Parliament can be introduced only with the recommendation of the___      
(a) President                             
(b) Prime Minister                                 
(c) Speaker of Lok Sabha                   
(d) Union Finance Minister
Ans: (a) President 
16. Which one of the following Bills must be passed by each Houses of the Indian Parliament separately by special majority?
(a) Ordinary Bill                      
(b) Money Bill                            
(c) Constitution Amendment Bill                                   
(d) Finance Bill
Ans: (c) Constitution Amendment Bill 
17. ‘Zero Hour’ in political jargon refers to __     
(a) day when no business in Parliament is done          
(b) suspended motion             
(c) adjourned time          
(d) question-answer session
Ans: (d) question-answer session
18. The Union Budget is laid before the two Houses of the Parliament in accordance with Article No…… of Indian Constitution.      
(a) 73                                         
(b) 112                                                   
(c) 360                                                              
(d) 370
Ans: (b) 112  
19. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of:      
(a) One year                                
(b) One month                                      
(c) Fourteen days                                            
(d) Seven days
Ans: (d) Seven days
20. If a Money Bill passed by the Lok Sabha is not returned by the Rajya Sabha within 14 days, then___      
(a) Lok Sabha will reconsider it                                  
(b) Money Bill will rejected       
(c) president will summon a joint meeting of both the Houses to discuss it
(d) The bill will be sent to the President for his signature and consent
Ans: (d) The bill will be sent to the President for his signature and consent
21. A bill may be introduced in which House of Parliament?      
(a) Lok Sabha                            
(b) Rajya Sabha                                    
(c) Either House of Parliament                           
(d) None of these
Ans: (c) Either House of Parliament  
22. What could be the maximum time limit of ‘Zero Hour’?      
(a) 30 minutes                            
(b) 1 hour                                             
(c) 2 hours                                                     
(d) indefinite period
Ans: (b) 1 hour 
Parliamentary Committees
23. Consider the following statements :
1. Ministry of Parliamentary Affairs constitutes Committee of Members of both the House of Parliament.
2. The main purpose of these committee  is to provides a forum for formal discussion between the Government and Members of Parliament and Programmes of the Government. 
Which of the statements given above is /are correct?
(a)1 only                                       
(b) 2 only                                          
(c) Both 1 and 2                                   
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)1 only
24. Which of the following are the Financial Committees of Parliament in India?     
(a) Public Accounts Committee                                  
(b) Estimate Committee                                
(c) Committee on public Undertaking
Select the correct answer from the code given below:
(1)1 only                                         
(b) 1 and 2                                         
(c) 1 and 3                                           
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d) 1, 2 and 3
25. Which of the following standing committees of Parliament has no MP from Rajya Sabha?    
(a) Public Accounts Committee                  
(b) Committee on public Undertakings                     
(c) Committee on Government Assurance
(d) Estimates Committee
Ans: (d) Estimates Committee
26. Which one of the following is NOT a Parliamentary Committee?     
(a) Committee on Public Accounts                       
(b) Committee on Pubic Undertaking                           
(c) Committee on Estimates
(d) Demands for Grants Committee
27. Match List –I with List –II and select the correct answer using the codes given below the lists__
List –I                                                                        List –II
A. Public Accounts Committee                           1. Adhoc Committee
B. Committee on Petitions                                    2. Standing Committee
C. Joint Committee on Stock Market Scam       3. Financial Committee
D. Department Committee                                    4. Functional Committee
Codes :  A      B      C       D
(a)           1       4       3        2
(b)           2       3       4        1
(c)           3       4       1        2
(d)           4       2       1        3
Ans: (c)  3       4       1        2
28. The Committee of Parliament of Official Language comprises the members___
(a) 20 from Lok Sabha and 10 from Rajya Sabha                                            
(b) 10 from Lok Sabha and 20 from Rajya Sabha 
(c) 10 from Lok Sabha and 10 from Rajya Sabha                                            
(d) 20 from Lok Sabha and 20 from Rajya Sabha
Ans: (a) 20 from Lok Sabha and 10 from Rajya Sabha
29. The Parliamentary Committee which scrutinizes the report of the Comptroller and Auditor General of India is __     
(a) Estimates Committee                        
(b) Select Committee                    
(c) Public Accounts Committee                    
(d) None of these
Ans: (c) Public Accounts Committee 
30. Which one of the following is the largest committee of the Parliament?
(a) The Public Accounts Committee     
(b) The Estimates Committee             
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petitions
Ans: (b) The Estimates Committee 
31. Which of the following is NOT a total of Parliamentary control over Public expenditures?       
(a) Public Accounts Committee            
(b) Comptroller and Auditor General of India                          
(c) Estimates Committee
(d) Committee on Public Undertakings
Ans: (b) Comptroller and Auditor General of India 
32. Who among the following forms the Advisory Committee of the Parliament?     
(a) Speaker of the Lok Sabha                 
(b) Vice President of India            
(c) President of India      
(d) Minister if Parliamentary Affairs
(e) None of these
Ans: (a) Speaker of the Lok Sabha 
33. In which of the following Committees there is no representation of Rajya Sabha?     
(a) Public Accounts Committee             
(b) Committee on Public Undertakings                       
(c) Committee of Government Assurance
(d) Estimates Committee
Ans: (d) Estimates Committee


CLICK HERE TO DOWNLOAD


ANSWER KEY
1.B
2.B
3.B
4.D
5.A
6.D
7.C
8.A
9.B
10.D
11.A
12.B
13.B
14.C
15.A
16.C
17.D
18.B
19.D
20.D
21.C
22.B
23.A
24.D
25.D
26.D
27.C
28.A
29.C
30.B
31.B
32.A
33.D






0 comments:

TOP