INDIAN POLITY TEST-37

By SJ ACADEMY  |  23:12:00 No comments

EMERGENCY PROVISIONS



1. Which Indian State came under President’s rule for maximum number of times?
(a) Punjab                                    
(b) Himachal Pradesh                                  
(c) Kerala                                           
(d) Karnataka
Ans: (a) Punjab  

2. How many types of emergencies are envisaged by the Constitution?
(a) 1                                             
(b) 2                                                              
(c) 3                                                    
(d) 4
Ans: (c) 3 
3. How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
(a) Once                                       
(b) 4 times                                                   
(c) 5 times                                          
(d) Never
Ans: (d) Never
4. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution 
of India:
1. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless, 
before the expiration of  that period, it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament.
2. Financial Emergency can remain in operation for a maximum period of three years.
Which of the statement given above is / are correct?
(a) 1 only                                  
(b) 2 only                                                    
(c) Both 1 and 2                                  
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2
5. How many times did the President of India declare national Emergency so far?
(a) Never                                    
(b) Only once                                             
(c) only twice                                      
(d) Thrice
Ans: (d) Thrice
6. The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if:
(a) emergency under Article 352 is in operation                                        
(b) all the State Assemblies of the country make such a request
(c) the President send such a message to Parliament                                 
(d) None of these
Ans: (d) None of these
7. Which one of the following cannot be suspended or restricted even during national emergency?
(a) Right to reside and settle in any part of the country                               
(b) Right to life and personal liberty right
(c) Right to move freely throughout the territory of India                           
(d) Right to carry on any profession or business
Ans: (b) Right to life and personal liberty right
8. The national emergency as Article 352 of the Indian Constitution provides, may be proclaimed under which 
of the following circumstances:
(a) Failure of constitutional machinery                               
(b) external aggression                                           
(c) internal disturbance
(d) war, external aggression or internal disturbance
Ans: (d) war, external aggression or internal disturbance
9. Which one of the following Articles of the Indian Constitution provides that ‘It shall be the duty to the 
Union to protect every State against external aggression and internal disturbance’?
(a)Article 215                              
(b) Article 275                                        
(c) Article 325                                       
(d) Article 355
Ans: (d) Article 355
10. A Financial Emergency can be declared by applying:
(a) Article 360                               
(b) Article 361                                        
(c) Article 370                                       
(d) Article 371
Ans: (c) Article 370
11. Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President to proclaim emergency?
(a) Article 352                               
(b) Article 355                                        
(c) Article 356                                       
(d) Article 360
Ans: (a) Article 352 
12. Under which of the following circumstance, can the President declare an emergency?
1. External aggression       
2. Internal disturbances            
3. Failure of the Constitutional machinery in States               
4. Financial Crisis
Choose the correct answer from the code given below:
(a)1, 2 and 3                                 
(b) 1, 3 and 4                                         
(c) 2, 3 and 4                                         
(d) 1, 2 and 4
Ans: (d) 1, 2 and 4
13. In India, within how much period, has the proclamation of India has proclamation of emergency to be 
approved by both Houses of the Parliament?
(a)14 days                                        
(b) 1 month                                            
(c) 3 months                                           
(d) 6 months
Ans: (b) 1 month 

CLICK HERE TO DOWNLOAD


ANSWER KEY
1.A
2.C
3.D
4.C
5.D
6.D
7.B
8.D
9.D
10.C
11.A
12.D
13.B






0 comments:

TOP