INDIAN POLITY TEST-39

By SJ ACADEMY  |  23:23:00 No comments

PUBLIC SERVICE COMMISSION



1. Which one of the following is NOT an All India Service?
(a) Indian Administrative Service             
(b) Indian Police Service          
(c) Indian Forest Service              
(d) Indian Economic Service
Ans: (d) Indian Economic Service

2. Which is NOT a Central Service?
(a) Indian Police Service (IPS)                  
(b) Indian Foreign Service (IFC)                      
(c) Indian Audit and Accounts Service (IAAS)
(d) Indian Revenue Service (IRS)
Ans: (a) Indian Police Service (IPS) 
3. Which of the following is correct about Union Public Service Commission of India?
(a) It inspects the State Public Service Commission                                     
(b) It has nothing to do with State Public Service Commission
(c) All its members are taken from State Public Service Commission
(d) It sends annual guidelines to State Public Service Commission
Ans: (b) It has nothing to do with State Public Service Commission 
4. Consider the following statements:
1. The number of  The Members Union Public Service Commission is determined by the President of India.
2. The Union Public Service Commission was constituted under the provisions in the Constitution of India.
Which of the statements given above / are correct?
(a)1 only                                         
(b) 2 only                                                  
(c) Both 1 and 2                                        
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c) Both 1 and 2  
5. The expenses of Public Service Commission of a State (e.g. Uttar Pradesh) are charged upon :
(a) Consolidated Fund of India      
(b) Consolidated Fund of State      
(c) It’s own generated fund from fees           
(d) Contingency Fund
Ans: (b) Consolidated Fund of State 
6. The annual report of the UPSC is submitted to:
(a) The President                            
(b) The Supreme Court                              
(c) The Prime Minister     
(d) The Chairman of the Union Public Service Commission
Ans: (a) The President
7. By which Act was the Public Service Commission established for the first time in India?
(a) Indian Council Act, 1892          
(b) Indian Council Act, 1909                   
(c) Government of India Act, 1919 
(d) Government of India Act, 1935
Ans: (c) Government of India Act, 1919
8. Which of the following has the powers to create a new all-India Service?
(a) Parliament                                 
(b) Union Public Service Commission                            
(c) Union Cabinet  
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
Ans: 
(a) Parliament 
9. Who appoints the Union Public Service Commission?
(a) Parliament                                
(b) President                                    
(c) Chief Justice of India                           
(d) Selection Committee 
Ans: (b) President 
MISCELLANEOUS
10. The function of bureaucracy is:
(a) to implement the government policies          
(b) to run administration               
(c) to help the ministries                  
(d) all of these
Ans: (d) all of these
11. Which one of the following theories of Communism is NOT a doctrine of Karl Marx?
(a) Dialectical Materialism                    
(b) Historical Materialism                   
(c) Class Struggle               
(d) Theory of new Democracy
Ans: (d) Theory of new Democracy
12. Which one of the following has a status different from the other three?
(a) Finance Commission                       
(b) Election Commission                        
(c) Backward Class Commission    
(d) National Human Rights Commission
Ans: (d) National Human Rights Commission
13. The development of which of the following administrative concepts could be attributed to German Sociologist 
Max Weber?
(a) Democracy                                    
(b) Bureaucracy                                       
(c) Pluralism                                       
(d) Corporatism
Ans: (b) Bureaucracy  
14. Which one of the following is NOT an element of the State?
(a) Population                                       
(b) Land                                                  
(c) Army                                            
(d) Government
Ans: (c) Army  
15. Which is the minimum legal age of marriage for girls in India?
(a) 16 years                                          
(b) 18 years                                            
(c) 21 years                                          
(d) 23 years
Ans: (b) 18 years
16. A Commission under the Chairmanship of Justice M.N. Venkatchalaih has been constituted by the Union Government to review the:
(a) Centre-State relations          
(b) sharing of financial resources among the States         
(c) sharing of river waters among riparian States
(d) Constitution of India
Ans: (d) Constitution of India
17. The Nehru – Liquate Pact between India and Pakistan was signed in 1950 to resolve the issue of:
(a) The protection of minorities        
(b) The accession of princely States        
(c) The border disputes         
(d) The problem of refugees
Ans: (a) The protection of minorities 
18. Which one of the pairs given below is NOT correctly matched?
(a) Equality  below law                            Guaranteed to both citizens and non-citizens
(b) Altering the name of a State               Power of a State Legislature
(c) Creating a new State                            Power of Parliament
(d) Equality of opportunity                      Guaranteed only to Indian Citizens
      In Public employment   
Ans: (b) Altering the name of a State           Power of a State Legislature
19. The basic parameters of India’s Foreign Policy were laid down by:
(a) Dr. Rajendra Prasad                     
(b) Dr. Radhakrishnan                          
(c) Jawahar Lal Nehru                      
(d) Dr. Zakir Hussain
Ans: (c) Jawahar Lal Nehru 
20. Which one of the following political theories advocates the ‘Dictatorship of Proletariat’?
(a) Democratic Socialism                 
(b) Fabian Socialism                             
(c) Liberalism                                    
(d) Marxism
Ans: (d) Marxism
21. Under the Preventive Detention a person can be detained without trial for:
(a) One month                                 
(b) Three month                                      
(c) Six months                                  
(d) Nine months
Ans: (b) Three month  
 22. Match List –I (Publication) with List –II (Publisher ) and select the correct answer using the codes given 
below the lists:
 List –I                                                                         List –II
A. Report on Currency and  Finance                    1. Reserve Bank of India       
B. Economic Survey                                                2. Ministry of Finance
C. Wholesale Price Index                                       3. Ministry of Industry
D. National Accounts Statistics                            4. Central Statistical Organization
Codes:  A      B      C      D
(a)          1       2       3      4
(b)          2       1       3      4
(c)          4       3       2      1
(d)          4       3       1      2
Ans: (a) 1       2       3      4
23. Match List –I (Provision ) with List –II (Year of Passing ) and select the correct answer from the codes given 
below the lists:
List –I                                                          List –II
A. Abolition of Untouchability             1. 1949
B. Abolition of Zamindari System         2. 1951
C. Abolition of Privy Purse                     3. 1971
D. Abolition of Property Right               4. 1976
Code : A    B      C       D
(A)        1      2      3       4
(B)        2      1      3       4
(C)        2      1      4       3
(D)        1      2      4       3
Ans: (A)1     2      3      4
24. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the:
(a) Chief Justice of India                  
(b) Chief Justice of a High Court                          
(c) Governor                         
(d) Vice- President
Ans: (c) Governor  

CLICK HERE TO DOWNLOAD

ANSWER KEY
1.D
2.A
3.B
4.C
5.B
6.A
7.C
8.A
9.B
10.D
11.D
12.D
13.B
14.C
15.B
16.D
17.A
18.B
19.C
20.D
21.B
22.A
23.A
24.C

0 comments:

TOP