INDIAN POLITY TEST-41

By SJ ACADEMY  |  23:59:00 No comments

MISCELLANEOUS


1. The Justice Nanavati Enquiry Commission was set up by the NDA Government to look into:
(a) Satluj –Yamuna Link Canal dispute         
(b) Centre-State relations        
(c) Privatization of Airports           
(d) 1984 anti-Sikkh riots
Ans: (d) 1984 anti-Sikkh riots

2. …… is India’s largest district (area wise)
(a) Bastar                              
(b) Kachchh                              
(c) Leh-Laddakh                                           
(d) Burdwan
Ans: (c) Leh-Laddakh 
3. Which of the following assumed sovereign power at midnight of August, 14/ 15, 1947 provisionally?
(a) Central Legislative Assembly             
(b) Constituent Assembly                 
(c) Interim Government               
(d) Chamber of Princess
Ans: (c) Interim Government 
4. Which one of the following political theories advocates the withering away of the State?
(a) Capitalism                    
(b) Fascism                                
(c) Marxism                                                  
(d) Democratic Socialism
Ans: (c) Marxism
5. On whose vision was the term ‘democratic socialism’ described?
(a) Mahatma Gandhi           
(b) Jawahar Lal Nehru              
(c) Sardar Vallabhai Patel                              
(d) Smt. Indira Gandhi 
Ans: (b) Jawahar Lal Nehru 
6. Karl Marx belong to:
(a) Germany                        
(b) Holland                                
(c) France                                                      
(d) Britain
Ans: (a) Germany
7. Match the following:
List –I                                                                            List –II
A. Fundamental Duties                                              1. Minerva Mills Case
B. Parliament can amend Fundamental Right       2. Article 23 of the Constitution
C. Doctrine of Basic Features                                    3. 42nd Amendment of the Constitution
D. Prohibition of traffic in Human beings              4. Kesavananda Bharti Case
Code: A       B      C     D
 (a)       3        4      1       2
 (b)       4        3      2       1
 (c)       2        1      4       3
(d)        1        2      3       4
Ans:  (a) 3     4      1       2
8. The Liberhan Commission is related to:
(a) Fodder scan                  
(b) Administrative Tribunals                   
(c) Babri Masjid demolition                 
(d) Reservation of minorities
Ans: (c) Babri Masjid demolition
9. Which among the following is an extra-constitutional growth in Indian democracy?
(a) Attorney General of India                        
(b) Autonomous Districts                                            
(c) Political Parties  
(d) Deputy Chairman of the Council of States
Ans: (b) Autonomous Districts 
10. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) Hindu Marriage Act     -- 1956
(b) Hindu Succession Act – 1956
(c) 73rd Constitutional   -- Reservation of seats for women at the local level elected bodies in the Urban areas Amendment 
(d) Sati (Prevention) Act --- 1987
Ans: (a) Hindu Marriage Act     -- 1956
11. Which one of the following offices has NOT been provided by the Indian Constitution?
(a) Deputy Prime Minister                                  
(b) Deputy Chairman of Rajya Sabha                     
(c) Deputy Speaker of Lok Sabha  
(d) Deputy Speaker of State Legislative Assembly
Ans: (a) Deputy Prime Minister  
12. Socialism is opposed to:
(a) social security scheme                           
(b) equal distribution of wealth                                
(c) unrestricted competition  
(d) collective ownership and management
Ans: (c) unrestricted competition  
13. ‘Bharat Ratna’ is the highest civilian award of India, which was the first given in the year and to the person:
(a) Year 1948; C.V. Raman                       
(b) Year 1952; Lata Mangeshkar                             
(c) Year 1953; V. Krishnamurty 
(d) Year 1954; Dr. Radhakrishnan
Ans: (d) Year 1954; Dr. Radhakrishnan
14. Justice U.C. Banerjee Commission was constituted to:
(a) probe 2002 Godhra incident                
(b) probe Sikkh riots                 
(c) probe fodder scam                           
(d) none of these
Ans: (a) probe 2002 Godhra incident  
15. Which is the highest National Award?
(a) Padmashree                     
(b) Padmavibushan                        
(c) Bharat Ratna                                  
(d) Ashok Chakra
Ans: (c) Bharat Ratna   

CLICK HERE TO DOWNLOAD

ANSWER KEY
1.D
2.C
3.C
4.C
5.B
6.A
7.A
8.C
9.B
10.A
11.A
12.C
13.D
14.A
15.C






0 comments:

TOP